9 mei 2022 door Marc Bozon

Theaterwerkplaats Novalis viert haar eerste lustrum

Tijmen en Lotte schitteren op het podium: ‘Mensen met een beperking kunnen meer dan je denkt!’

Lees hieronder een deel uit het artikel uit het Brabants Dagblad van 9 Mei 2022.

VUGHT – Tijmen en Lotte zijn verstandelijk beperkt en kunnen dingen niet. Maar, óók veel wel. Zo zijn ze dol op vrijwel alles wat te maken heeft met toneel en theater. Tijmen schittert in de theatervoorstelling ‘Norma’ en Lotte in de première van ‘Het Othello College’. Beide zijn producties van de jubilerende Theaterwerkplaats Novalis in Vught.

Het kan meteen maar duidelijk zijn: Tijmen Hurkmans (21) uit Waalwijk en Lotte Janssen (21) uit Den Bosch hebben een verstandelijke beperking maar daar kunnen ze zelf eigenlijk best mee leven. Ze focussen zich liever op wat ze wél kunnen. En het zou volgens deze ‘theatermakers’ fijn zijn als de buitenwereld daar ook eens wat meer aandacht voor had.

Want iedereen heeft wel de mond vol van ‘inclusie’, dat gaat over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking, maar in de praktijk vallen ze nog (te) vaak buiten de boot. ,,Ik had bijvoorbeeld graag een échte theateropleiding willen doen maar dat is nog steeds niet mogelijk”, zegt Tijmen die een energie stofwisselingsziekte heeft. ,,Ik kan bijvoorbeeld niet lezen en schrijven maar wel een script leren door middel van ingesproken tekst.”

Theaterwerkplaats Novalis veel meer dan een dagbesteding
Tijmen en Lotte volgen al zo’n vier jaar arbeidsmatige dagbesteding bij Theaterwerkplaats Novalis in Vught voor mensen met een verstandelijke beperking. ,,Maar het is eigenlijk veel meer dan dagbesteding”, schetst Fleur van de Laar, sinds vorig jaar directeur van de Theaterwerkplaats. ,,Voor onze cliënten die we liever theatermakers noemen, is het hun baan en wij laten ze zo volwaardig mogelijk mee draaien. Dus ook in de avonden en tijdens de weekenden zoals dat in de theaterwereld gaat. En ze kunnen werkzaam zijn in ons lunchcafé of in de facilitaire dienst. Het is een doelgroep die vaak veel meer kan dan soms wordt gedacht. Dat willen we graag naar buiten brengen.”

Maandag 9 mei viert Theaterwerkplaats Novalis haar eerste lustrum met ouders, vrijwilligers en huisgenoten en zaterdag 21 mei houden ze aan de Industrieweg een open dag en kan iedereen kennismaken met Novalis door middel van verschillende workshops.

Met Coffee3 mogen we de koffie verzorgen bij Theaterwerkplaats Novalis middels het Redbeans concept en hebben we ook een kleine donatie gedaan ten behoeve van het eerste lustrum.

23 september 2022 door Marc Bozon

Claessen Stone + Garden

Claessen is al meer dan zestig jaar actief als tuintoeleverancier. En met succes. Vandaag de dag hebben zij een sterke marktpositie verworven met hun groothandel in tuinproducten, graszoden, natuursteen, gebakken...

16 september 2022 door Marc Bozon

Survival Run Udenhout

Dit weekend vindt de survivalrun Udenhout plaats … een mooi event dat we met Coffee3 graag ondersteunen ook aangezien een van onze oud medewerkers een fanatieke deelnemer is!