11 november 2016 door Marc Bozon

Mede door Coffee3 ondersteunde project geslaagd …. Nederlander breekt wereldrecord vogels kijken

Op NOS.nl verscheen het bericht dat de Nederlandse Arjan Dwarshuis (30) het wereldrecord vogel spotten heeft gebroken. Hij verslaat hiermee het record dat vorig jaar werd gevestigd. Toen spotte een Amerikaan 6042 vogels in een jaar. Arjan fotografeerde gisteren vogel nummer 6119: de Buffy-crowned Wood Partridge.

Hij is ontzettend trots, vertelt hij vanuit een regenwoud in Costa Rica. “Ik ben met drie van mijn beste vrienden. Ze reizen een paar dagen mee. Ze waren er gisteren bij toen ik het wereldrecord brak. Dat was fantastisch.”

Records

Al tientallen jaren proberen fanatieke vogelaars elkaars records te breken. Deelnemers gaan een jaar lang op zoek naar zo veel mogelijk verschillende soorten.

Arjan begon op 1 januari met het spotten van vogels. In Nederland zag hij er 161 en daarna ging hij door naar het buitenland. Vooral Zuid-Amerika zit vol met verschillende soorten vogels. In Brazilië spotte hij er 552. Sinds het begin van zijn reis houdt Arjan bij waar hij de vogels spot. De resultaten publiceert hij op een website. Ook andere vogelaars houden op die website zelf bij welke dieren ze hebben gezien. “Ik probeer zoveel mogelijk te documenteren met foto’s en geluidsopnames. En er gaat altijd een lokale expert met me mee die controleert dat ik daadwerkelijk alle vogels zie.”

Bedreigd

Het spotten van de vogels is niet alleen maar voor de lol. Arjan wil met wat hij doet ook aandacht vragen voor vogelsoorten die in hun voortbestaan worden bedreigd. Hij krijgt geld van sponsors, dat naar BirdLife International gaat. Arjan heeft zijn doel bereikt, maar hij is niet van plan om al terug te komen naar Nederland. Hij heeft nog anderhalve maand de tijd om een nog hoger record neer te zetten.

Coffee3 is sponsor van deze unieke uitdaging en wil hiermee bijdragen aan de bescherming van de kwetsbare natuur in de wereld.

23 april 2024 door Marc Bozon

Van der Horst Aanhangwagens

Wie kwaliteit waardeert moet bij Van der Horst Aanhangwagens zijn. Zij leveren al bijna 40 jaar vakwerk en service van hoge kwaliteit. Vraag maar na bij hun meer dan 100.000...

17 april 2024 door Marc Bozon

Axxent Masters in Tea ontvangt de officiële B Corp-certificering

Axxent Masters in Tea heeft de officiële B Corp-certificering ontvangen. Dit betekent dat het bedrijf nu officieel erkend wordt als onderdeel van de wereldwijde beweging die zich inzet voor een...