10 juli 2024 door Marc Bozon

Fountain en Redbeans prijswijzigingen

Zowel Redbeans als Fountain heeft aangekondigd per 1 juli de prijzen te moeten verhogen. Helaas hebben wij geen andere mogelijkheid dan de prijsstijging van onze producent te volgen en door te berekenen. Hieronder vindt u de toelichting zoals we deze hebben mogen ontvangen.

Nieuwsberichten over dure koffie zullen u niet zijn ontgaan in de media de afgelopen periode. Helaas is dit geen fake news en krijgen wij nog steeds dagelijks te maken met berichten over extreem stijgende grondstofprijzen van ruwe koffie, zowel Arabica als Robusta. Dit betekent dat ook wij deze prijsstijgingen, in navolging van de marktleider en vele andere koffiemerken, één op één zullen moeten doorberekenen.

De prijsstijgingen van Arabica en Robusta koffie in de afgelopen maanden is te wijten aan verschillende factoren:

1. Weersomstandigheden
Extreem weer in belangrijke koffieproducerende landen zoals Brazilië heeft de productie negatief beïnvloed. In Brazilië, dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde Arabica productie, hebben periodes van droogte en onregelmatige regenval de oogsten aangetast. Regio’s zoals Minas Gerais, cruciaal voor de Arabica productie, hebben aanzienlijk minder regen ontvangen dan gemiddeld, wat zorgwekkend is voor de oogst. Ernstige droogte in Vietnam, de grootste producent van robusta koffie, heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de koffieproductie. De schatting ligt op 20% onder het niveau van vorig jaar.

2. Speculatie op de markt
Naast fysieke marktvoorwaarden speelt speculatie een grote rol. Beleggers en handelaren speculeren op verdere prijsstijgingen, wat de prijzen kunstmatig opdrijft. Dit wordt vaak aangedreven door algoritmische handel en hedgefondsen die grote volumes kopen op basis van markttrends en verwachtingen, eerder dan op daadwerkelijke vraag en aanbod.

3. Lage voorraden
De wereldwijde voorraden van gecertificeerde Arabica en Robusta bonen zijn laag. Dit komt mede door logistieke uitdagingen en een hogere vraag naar koffie, wat de druk op de beschikbare voorraden verhoogt.

4. Interconnectie met andere markten
De prijsstijging van andere commodities, zoals Robusta koffie en cacao, heeft ook een indirect effect op de Arabica markt. Stijgende prijzen van Robusta koffie, door onder andere productieproblemen in Vietnam, leiden tot een algemene stijging in de vraag naar Arabica als alternatief, wat de prijzen verder opdrijft

Deze combinatie van klimaatproblemen, speculatieve handel, lage voorraden, en de interconnectie van wereldwijde markten heeft geleid tot een significante stijging van de prijzen in de laatste maanden.

Helaas betekent dit dat ook wij onze prijslijst, in navolging van andere koffiemerken, zullen moeten aanpassen. Ons beleid met betrekking tot de ingrediënten is deze enkel aan te passen wanneer onze leveranciers dit doen. Redbeans heeft de koffieprijzen met zo’n 6% verhoogd en Fountain heeft de prijzen op vrijwel alle patronen met zo’n 5 tot 6% verhoogd. Derhalve zijn wij genoodzaakt om per 22 juli 2024 deze mutatie op de prijzen door te voeren.

Mocht u graag goedkopere producten wensen te proberen, dan laat het ons weten en dan bekijken we samen met u de mogelijkheden binnen de merken die wij voeren.

15 juli 2024 door Marc Bozon

Reisburo Relik & van Hooft/Pelikaan Reisbureau Breda

Het reisbureau is al meer dan 80 jaar een begrip in Breda en omstreken. De meest uiteenlopende vakanties worden er geboekt: van unieke verre reizen tot weekendjes weg in Europa....

9 juli 2024 door Marc Bozon

Borduurstudio Jeando

In 2003 is Jeando begonnen als Borduurstudio Jeando. Inmiddels is Jeando gegroeid naar een bedrijf waar u terecht kunt voor bedrijfskleding, promotionele kleding, sportkleding enz. Verder zijn zij gespecialiseerd in...