8 augustus 2017 door Marc Bozon

Expositie NMKV “Eten in Oorlogstijd” met een uniek arrangement “Wildplukwandeling door de Vughtse bossen”

Nationaal Monument Kamp Vught leent tot 9 januari 2018 de expositie “Eten in oorlogstijd” van het Verzetsmuseum Amsterdam. In de expositie komen uiteenlopende aspecten van voedsel in de Tweede Wereldoorlog aan bod.

Aandacht voor goed en gezond eten is een trend: minder vlees, zuivel en vet en meer plantaardige voeding. We willen groenten van het seizoen, biologisch, zelf verbouwd of wild geplukt. Wat nu ‘in’ is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. Nederland moest vanaf 1940 zelfvoorzienend worden, waardoor het voedingspatroon ingrijpend veranderde. Nederland verbouwde bijvoorbeeld in 1943 een recordhoeveelheid en grotere variatie aan groenten. Daar waren soorten bij die Nederlanders voor de oorlog niet of nauwelijks kenden, bijvoorbeeld courgette en pompoen. Ook kwamen er planten zoals brandnetels op tafel. De Voedingsraad informeerde de bevolking over eetbare producten uit de natuur en gaf zelfs foldertjes uit met tips en recepten. Als onderdeel van het activiteitenprogramma rondom de expositie organiseert Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met ‘Kookstudio De Pure Keuken’ en ‘Hotel-restaurant De Kruishoeve’ twee wildpluk-wandelingen op vrijdag 15 september en zaterdag 7 oktober. Samen met wildplukker Leoniek Bontje en voedingsdeskundige Yvet Noordermeer struint u door de Vughtse bossen op zoek naar eetbare kruiden en gewassen. Vervolgens gaan we naar De Pure Keuken (15 september) of De Kruishoeve (7 oktober) waar van de oogst een lunch wordt gemaakt.

Programma (11.00 – 14.30 uur)

  • Welkom en entree bij Nationaal Monument Kamp Vught met koffie en een speciaal gebakken ‘oorlogskoekje’. Daarna gelegenheid tot het bezoeken van de expositie.
  • Wildpluk-Wandeling onder begeleiding van wildplukker Leoniek Bontje en voedingsdeskundige Yvet Noordermeer.
  • Lunch van geplukte planten en kruiden in De Pure Keuken of De Kruishoeve inclusief twee consumpties.

€ 37,50 per persoon (max. 20 deelnemers)

Let op: Na afloop is er geen vervoer vanaf De Pure Keuken of De Kruishoeve terug naar NM Kamp Vught. Terug wandelen op eigen gelegenheid.

Aanmelden kan via info@nmkampvught.nl o.v.v. uw naam, aantal personen en dag van uw voorkeur. Opgave verplicht u tot betaling. U ontvangt na de wandeling een factuur.

Coffee3 is beschermer van NKMV en vandaar dat zij op deze wijze aandacht vragen voor bovenstaand uniek initiatief.

17 april 2024 door Marc Bozon

Axxent Masters in Tea ontvangt de officiële B Corp-certificering

Axxent Masters in Tea heeft de officiële B Corp-certificering ontvangen. Dit betekent dat het bedrijf nu officieel erkend wordt als onderdeel van de wereldwijde beweging die zich inzet voor een...

16 april 2024 door Marc Bozon

NESCAFÉ voorjaarsactie 100% korting op huur!

van 15 April tot 31 Juli. Ga voor een warme lente start op de werkvloer met onze NESCAFÉ voorjaarsactie. Van 15 april tot 31 juli huur je gratis een NESCAFÉ Fido, Fusion of...